Khamis, 8 Disember 2011

~AKU DAN DIA~

Assalamualaikum w.b.t....

Sahabat2 saya macam mane?semua sihat x???dah lame rasenye saya x kemaskini blog saya ni...hari ni..teringin pula saya nak membebel sesuatu yang pernah dirasai semua...mungkin la kot...hemm...pernah dengar x pasal rasa rendah diri??..kenapa nak rendah diri pulak??..aip!.bukan kerana "pendek" yang menjurus kepada ketinggian tapi menjurus kepada perasaan...

Ha!...korang pernah x rasa diri korang macam x dihargai...x disayangi..terasa dipinggirkan oleh orang2 sekitar...kalau pernah rasa "hands up your hand please"...hahaha..speaking london la plak...oke2..."back to the point"...sekarang aku cakap tentang kita bersama kawan2 bukan dengan kekasih ke suami ke....hal yang aku nak "story mory" ni mungkin ada sikit la berkaitan dengan aku kot...tapi tolong jangan tanya pape...aku malas nak komen nanti...:-)...

......(Mari mulakan kisah).....Dulu...aku ada sorang sahabat yang rapat sangat..memang kamcing gila orang cakap...nak pergi "toilet" sama2..nak ke kantin sama2..nak buat ape pon sume sama2...xpernah nak berenggang...dah macam belangkas orang tengok...haha...ha..haaa...xmau pikir macam2 ye...sahabat aku tu "gurl" oke...bukan "boy"...so..nak dipendekkan cerita...aku dah berkawan dengan dia hampir 9 tahun...hubungan aku dengan mak ayah dia pon dah rapat...

Apa saje kesukaan dia akan turut jadi kegemaran aku...ape je yang aku makan dia pon akan makan makanan yang sama...ape yang kami pikir sume hampir sama...dan yang paling kami xsuke tapi kami "happy" ialah...bila dia demam aku pon akan demam keesokan harinya...dan sebaliknya...hehehe..."best"kn...nak kata kembar tapi mak ayah lain2...heheheeh...aku sayang kau selamanya....

Kalau korang nak percaya ke x pasal demam tu...terpulang pada korang la ye...buktinya..kawan2 kelas kami memang dah tau hal ni...sorang demam sorang lagi ikut jugak...*kitorang boleh je demam walaupon cuti sekolah tapi kitorang boleh berjangkit bila salah sorang akan "report" yang dia demam...melalui "handphone"...ha!!hebat kan cara kami jangkit demam...heheehe...

Aku dan dia ibarat "isi dan kuku"...xboleh dipisahkan lagi...kami dah macam belangkas..berkepit kemana saje...hehe...aku rindu saat itu wahai sayangku...:-)...sebelum aku jauh bercerita...biarlah aku "explain" dulu tentang kami sikit2...dia seorang yang cantik..mempunyai mata yang bulat dan bulu mata yang lentik lagi tebal...bibirnya ibarat delima..kulitnya putih langsat..orangnya pandai dan senyumannya memang menawan hati...dia juga mempunyai ciri2 wanita yang lelaki suka iaitu ada "shape"...dan itu sangat berbeza dengan aku...

Dulu masa form 4 n 5...cikgu "English 4 science and technology" aku panggil aku dengan panggilan "bawang"...yela aku ni bulat je kot...bulu mata xlentik malah pendek2 pulak tu...mata pulak x ayu macam sayang aku tu..huhu...aku plak xberapa nak pandai macam dia...bila tiba "time exam" mula la aku jadi haru biru...bukan kerana aku xsuka "exam" tapi aku takut jika aku gagal...hal ini kerana aku ni lembab sikit dalam hal pelajaran...baca la sampai 10 kali pon...susah giler nak paham...last2 bila dapt markah...oke laa...xmenghampakan...tapi "still" x puas hati taw...

Dia ibarat puteri dimata orang terutama lelaki dan aku hanya ibarat secebis kertas yang renyuk lagi buruk....banyak yang aku rasa terpinggir,sedih,sakit hati dan geram sejak berkawan dengan dia tapi aku sayang dia kerana dia x anggap aku buruk...dia ikhlas kawan dengan aku...kalau xikhlas mana mungkin kami bisa duduk sebelah2 dalam kelas...mana bisa kami tidur sekatil sewaktu di pusat kemahiran..."sweet" sangat kitorang tido sekatil...hehe...

Sepanjang 5 tahun bersahabat dengan dia..aku hepy sangat..best giler...xd yang nak sakitkan hati aku...tapi....bermulanya kami melangkah ke alam form 6...dimana setiap kelas akan bercampur dengan pelajar2 baru dari T6,gunung lambak la dan macam2 lagi laa....aku mula merasakan kesakitan dihati...mula rasa menyampah dengan budak2 baru tu..mula rasa nak pukul je diorang tu...rasa nak...ah!..macam2 la aku rasa...tapi aku diamkan je...malas aku nak amek tau masa 2....lagi pon..masa  baru kenal2 dengan pelajar baru...

Seperti yang aku cakap tadi...dia lawa dan macam2 la..so makin meningkat usia ni dia pon makin terserlah la  "kebeautian" dia..kata dasarnya..(beauty)...hahahah....jadi "student" dari T6 la dari gunung lambak la memang terpesona dengan keayuan dia...so..yang jadi mangsanya aku...bukan mangsa baham..tapi mangsa kena tanya macam2 pasal dia dari budak2 tu...dia dah ada pakwe ke blom...dia suke laki yang macam mana la...dia 2 macam mana perangai dia...siap minta nombor fon lagi dari aku...tu dah lebih la 2 kan...nak minta nombor fon lak kan...huh!!

Aku seperti biasa akan menjawab dengan penuh berhemah..aku jawab dengan sopan(wah!sopan la sangat kan)..hehehe...tapi "sorry to say"...hal2 nombor fon aku memang xbole bagi kat sesapa kecuali kawan kelas kami...sebab kami berdua dihormati rakan kerana xsuka menjaja nombor fon pada lelaki yang bukan kawan kelas kami sendiri...wah..."demand" sangat kan..haha...emm...hari demi hari..minggu demi minggu..bulan demi bulan..dan cukup setahun lebih kami berada di tingkatan 6...

Hari yang ditunggu2 oleh pelajar "form6" seperti kami ialah mengadakan "dinner" di PRIME CITY HOTEL"....hotel 2 beb...mana yang xpernah makan kat hotel memang jakun tahap gaban la kan..tapi mereka masih "control" ayu lagi la sebab ada upacara amek2 gambar...hahahahah...xkan nak menggedik xtentu pasal lak...kang jatuh saham...heheeh...

Hahahahah...memang best "event" ni bagi kitorang yang xpernah jejak kaki kat hotel2 ni...hehe...sume orang pakai baju ngalahkan mak datin la...ada yang pakai gaya TUNKU ABDUL RAHMAN...gaya pelakon bollywood la...haha macam2 kerenah aku tengok..."dinner" malam 2 dimulakan dengan doa dan sedikit ucapan dari BAPA SSAJ kami....(pengetua kami)...heheh...kami sayang pengetua kami sebab dia sempoi je...berjiwa rakyat tol...heehe...

Pelbagai persembahan dari pelajar2 kreatif sekolah kami diisi sehingga lewat malam itu...kami makan cara "buffey"...betol ke wei aku eja "word" tu???hahahaha....siap ada "waiter lagi...syok tu...nak air orang tuangkan...heheeh...terasa macam raja kejap laa...ha dah mula la  jakunnya....hehehehe....:-)...siap je makan2...ada plak kawan2 kami nyanyi atas pentas tu...hehe...suara dia memng sedap la...boleh tiru gaya suare Dato'Siti...hebat kan...:-)...

Jam menunjukkan hampir 11 malam....acara tadi mula beransur kurang dan kami2 mula kelihatan letih dan mula menguap2 macam kerbau sebab dah ngantuk...hehehe...okela...acara pon ditutup dengan doa n ucapan selamat berjuang dalam STPM.....kami pon keluar dari dewan makan dan menuju ke "lift" untuk balik...tapi sebelum 2 kami cam biasa la kan...giler gambar...hehe...nak buat kenangan je kot....klik sana klik sini...hampir penuh memori kami amek...heheeh best sangat...

Sedang "aku dan dia" nak naik lift...tiba2 ada segerombolan "student" dari kelas lain datang menghampiri kami berdua...sumenya kata nak bergambar kejap..."wait a minute"...tapi bukan dengan aku ye tapi dengan dia...oke aku faham dan aku undur sikit ke belakang...aku terus berdiri disisi tingkap hotel yang boleh melihat hingga ke bawah...dalam hati aku cakap...(rasa xsedap hati plak)...aku biarkan je prasaan tu...

Sedang asyik aku dengar dorang amek gambar dengan dia...tibe2 ada sorang geng dari kelas lain 2 datang dekat aku...aku ingatkan kenapa...upenye dia cume nak cakap kat aku..."wei gemok..tepi ar sikit...aku nak amek gambar dengan kawan kau yang cantik ni...sibok ar kau ni"....masa tu aku rasa darah dalam badan aku jadi beku...aku rasa nak terjun je dari bangunan hotel 2...tapi aku tau kalau terjun mesti mati katak...sia2 je aku hidup tapi akhirnya aku jatuh bunuh diri...huh!!...memang maaf aku cakap..."kau(budak kelas lain) memang dasar kurang hajar...mulut kau memang pantang aku tengok...

Time 2 memang aku rase nak lempang je muka kau sampai berdarah...rasa nak hentak je kepala kau kat cermin hotel 2 biar fius dalam otak kau hancur..biar kau jadi giler pastu masuk wad tampoi...tibe2 time aku tengah "panas" tu aku boleh terpikir nak kerat2 badan kau jadi 18 bahagian cam MONA FENDI bunuh orang dulu...pastu aku nak bakar badan2 kau....tapi syukur Alhamdulillah...aku masih berpegang pada keimanan...aku tau membalas api dengan api pasti xkan terpadam...biarlah kau dengan sindiran maut kau...dan biarlah aku dengan kesabaranku....terima kasih ya Allah...kau bantu meng"cool" kan aku...:-)...

Hei lelaki kurang hajar....selama aku sekolah di sini...aku ramai kawan2 laki...ramai kawan2 laki aku yang minat dengan sahabat aku..tapi xpernah seutas kata pon diorang cakap macam 2 kat aku...dorang hormati aku sebagai seorang insan walaupon aku sedar aku tidak cantik dan cikgu kate aku bawang...aku anggap ia positif dan aku bersyukur sebab diorang sayang dan layan aku macam sahabat aku jugak...xpernah walau sesaat pon diorang hina aku dengan kate2 macam yang kau lontarkan padaku tempoh hari saat kita semua berpesta "dinner"....

Baru aku nak merasa keseronokan kerana dapat "hepy2" dengan korang tapi kerana kau seorang aku jadi betol2 marah..."start" dari itu...aku benci dengan kau...dah buat salah xreti nak minta maaf...bagus la...aku akan ingat sampai mati!!...huh!!!!....mula dari hari tu...bila ada je lelaki tanya2 pasal "dia" aku dah malas nak bagi komitmen...aku bagi respon pada soalan korang tapi korang naik tocang ye...memang dasar kuang ajar...hemm..aku dah marah ni...geram giler...tapi sebenarnye sedih sangat...:-((...

Kenapa ada separuh lelaki buat cam 2 kat perempuan?????perempuan cam aku korang rasa xd perasaan ye?..korang rasa orang cam aku ni xkisah ea dengan hinaan2 korang tu????satu aku nak tanya...HINA SANGAT KE ORANG MACAM AKU NI DIMATA LELAKI????MULIA SANGAT KE ORANG MACAM "DIA" DIMATA LELAKI???...adakah orang macam "dia" saje yang boleh dijaga perasaannya???korang xpikir ke dua2 wanita yang berbeza fizikal ni punyai sifat yang sama....punya rasa sayang..punya rasa kasih dan ingin dikasihi..punya rasa ingin dihargai..punya rasa sedih yang sama...tolonglah...dah bertahun kami bersama...xpernah ada teman kami yang lelaki menghina aku sebegitu sekali....hina sangat ke "bawang" cam aku ni???

Aku pon perempuan..cume berbeza fizikal....cube korang fikir kalau mak...adik dan kakak korang kena hina cam ni...korang sedih x???mesti korang marahkan....tapi aku....dengan sape aku nak luahkan....lame aku simpan dendam ni...orang yang hina aku tu xtau pedihnye jiwa bile dihina depan2 tapi berbicara dengan bisikan saje...:-((...kau pandai kan..nak hina aku tapi kau cakap "slow" je..nape???kau takut "dia" dengar kau hina aku????cam2 ke ha!...kau tau x...balik je rumah time nak tido aku nangis giler2...aku muhasabah diri mase tu...napa orang buat aku camni...napa aku xdapat layanan yang sama macam dia...adakah sebab aku ni gemok????

Padahal korang dah tau yang aku dan dia bagai adik beradik...sampai hati kau hina aku cam 2 sekali kan....buruk sangat ye pada mata kau bile tengok aku??tapi...buruk2 aku pon...dia berkawan dengan aku hampir 9 tahun hingga kini walaupon kami dah terpisah badan gara2 dia menyambung pelajarannya....aku redha tapi kami masih saling merindui...ape yang kau tau ha!!...hemm...mula saat itu...aku jadi fobia nak berkawan rapat dengan orang yang cantik2 ni..yang ada "shape"...aku takut aku dihina tuk kali kedua....aku xrela diperlakukan begitu....

Biarlah masa berlalu dengan membawa pilu dihati...resah dijiwa...aku hanya jalani kehidupanku sebagai hambaNYA...sebagai seorang anak..sebagai seorang kakak kepada 2 orang adik...dan sebagai seorang sahabat pada sahabat yang ku sayangi...:-)...ku harap dikau xakan berubah seperti mereka.....:-).....

*PERINGATAN:-aku harap sape2 yang bace entri ni xusah la di "share" ke facebook...ye aku tau...aku bukan blogger popular tapi aku hanya inginkan ketulusan kalian sebagai pembaca...cukup la sekadar kalian bace disini dan lupakan terus...jadikan kisah hinaku ini untuk diri kalian...jangan mudah melukakan hati orang disekelilingmu...jika kau baik pada orang...maka Allah juga akan membayar dengan kebaikan yang lebih berlipat kali ganda.....itu janji Allah kan?...sama2 la kita renungkan dan jadikan kisahku ini sebagai satu memori yang xakan kalian lupakan sampai mati...(wah...ingat aku ni hebat sangat ke....setakat orang biasa je kot)....entah2...orang pon xlalu kat blog aku ni..aku sorang je yang perasan nak berpesan...huhuhuuu...

Sampai jumpa lagi untuk entri yang baru jika aku ada kelapangan masa...aku sayang sume sahabat2 aku...jadi satu je harapanku...jangan kau lukakan hati "bawang" ini...aku juga manusia yang punya perasaan.............Waalaikumsalam w.b.t........:-(

1 ulasan:

  1. semua ni sekadar kenagan lama..kini aku dah xkisah lagi...aku lebih tau sape yng jujur dengan aku...yg pentg..aku ada 5 sahabat aku...aku syang diorang....

    BalasPadam