Rabu, 28 Disember 2011

~PROSES PEMBUATAN PIZZA KU SENDIRI~

Assalamualaikum semua....hari ni aku rasa terpanggil untuk berkongsi resepi masakan atau bakeri yang aku tahu serba sedikit....hal ini kerana ramai yang tanya pasal resepi tu la resepi ni la....aku nak cakap pada sorang2 pon susah jugak...jadi aku kongsikan di sini saja ye....:-)...suka la tu..kalau suka kelip mata 2 kali...hehehehe....

Selain tu...tujuan pertama yang buat aku nak kongsi resepi ni adalah kerana aku kesian dengan insan2 di luar sana yang adakalanya menagih simpati hanya kerana nak kan sesuatu resepi...tapi tahu2 jela manusia ni kan...ada separuhnya langsung xnak bagi bila orang tanya tu dan ini,...bila orang tanya nap xboleh?...pastinya mereka akan jawab...mane boleh..minta maaf ye...saya dulu belajar resepi ni mahal dik...xkan saya senang2 nak kongsi resepi ni dengan awak....!

Okey....mesti hati rasa sentap je kan bila orang tu cakap camni dengan kita...hahaha...sabo jela ye....kita cuma tanya sikit2 je...tapi sikit pon dia xnak kongsi...apelah salahnya kita bagitau orang yang tanya resepi tu sikit je ilmu kita pada dia....xluak x...xmati x...xbankrap x....makin Allah suka adalah...sebab kita xkedekut ilmu....YE....memang la kita kadang2 bayar beribu2 ringgit semata2 nak belajar tentang bakeri ni...aku mengaku belajar bakeri ni memang mahal...ada kawan aku tu cakap...1 semester RM4000.....ha....amekaw!!....sape yang sudi "share" resepi camtu je...

Tapi kalau setakat tanya bahan2 buat krim kek ape yang kedekut no?????....nampak sangat korang tu lokek xbertempat....hah!..xpela kawan2 ye...hari ni aku nak kongsi cara buat doh pizza...tapi maaf la..pizza aku ni xmacam pizza kat bandar tu...cukup la untuk makan sendiri dan buat jual di kedai...kalau korang kreatif...dari doh yang kosong tu korang boleh buat bentuk yang cantik2...oke...dah...xmau majuk2 ye...hehehe....tapi sebelum tu aku nak tunjuk sikit doh yang dah siap dibentuk dan dihias sebelum dibakar....saksikan.....
doh yang siap dibentuk(simple je untuk dijual)

siap dihias dengan bahan penyedap(sosej,sayur campur,mayo+sos)

menunggu giliran untuk dibakar

Oke sekarang bahan2 membuat doh...:-

  • 1000 gram tepung high protein(aku guna tepung cap sauh / bunga cempaka je...murah,hehe)
  • 140 gram gula pasir / gula halus
  • 20 gram garam
  • 102 gram margerin
  • 20 gram yis
  • 10 gram improver(ni antara jenis pelembut roti)
  • 20 gram softener(ni pon pelembut gak,tapi lebih power)
  • 2 biji telur(aku xkisah gred ape pon..asalkan murah)
  • 500 gram air paip / suam(kalau suam lebih lembut rotinya)
  • 30 gram susu tepung(untuk menaikkan rasa lemak pada roti)

Sekarang cara menguli dan membentuknya....:-
  • Mula2..masukkan tepung,yis,margerin,improver,softener,telur,garam,susu dan gula kedalam mangkuk pengadun atau besen adunan.Gaul semua bahan supaya rata.
  • Kemudian masukkan air dan uli hingga menjadi doh..Bagi mereka yang tiada MIXER..sila la adun dengan menggunakan tangan je ye..hehe...penat sikit la dan ia xkan lembut sangat macam adun guna mesin.
  • Uli hingga 1/2 atau 1 jam..ikut kekuatan tangan la...(selalunya aku uli xsampai setengah jam pon..haha)
  • Lepas tu,bahagikan tepung tadi kepada bentuk bulat dengan cara guna timbangan..kalau nak comel2 timbang 40 / 50 gram je,tapi kalau nak nampak besar sikit timbang 60 gram...kalau nak besar lagi...xpayah timbang..agak2 je..haha
  • Lepas tu..gelek doh yang siap dibahagi tadi menggunakan penggelek atau buat je bentuk ape yang korang suka..
  • Hiaskan doh tadi dengan pelbagai bahan cth sosej,sos,mayo...dan apa je yang korang nak letak atas doh pizza tu.
  • Tunggu dia naik / kembang kemudian bakar pada suhu yang sesuai ikut suhu oven korang..jangan tiru berapa suhu yang orang bagi sebab oven tiap2 rumah adalah berbeza ye...
  • Siap dibakar,keluarkan dari oven dan boleh dihidang...dijual atau kalau nak nampak lagi cantik...masa panas2 tu korang sapu tepi2 roti pizza tu dengan margerin...ia akan menampakkan pizza korang lebih bersinar...
  • Dah tamat...hahahaha...sila la cuba ye....:-)...senangkan...xsusah pon...
*Kalau nak buat bun manis..sila tambah gula dalam 40 gram atau lebih...oke ni aku tunjuk gambar pizza yang dah siap bakar dan akan dijual...
dulu RM 1.20..kini RM 1.30

seloyang pizza dan apam

seloyang RM15..kini RM 22(maklum,harga barang dah naik)

tunggu untuk dipacking...sejukkan dulu.

3 ulasan:

  1. oitoit..baru nak tulis...haha...ni boleh cube resipi ni.

    BalasPadam
  2. haha...hbs mai tuls ikt idea n mood la kak...lau ad mood ad la..lau x jgn hrp mai tuls...heheh...try la..tp lau xjd jgn saman mai taw..hehehe

    BalasPadam